Jak ćwiczyć i uprawiać sport

ciężarów obecne było już w programie pierwszych nowożytnych Igrzysk Olimpijskich w Atenach w 1896. Od tego czasu podnoszenie ciężarów rozgrywane było podczas wszystkich igrzysk z wyjątkiem igrzysk w Paryżu (1900), Londynie (1908)

Jak ćwiczyć i uprawiać sport Generalnie to dobre miejsca, aby zaopatrzyć się w niezbędne do treningu suplementy i odżywki. Dlaczego warto ćwiczyć z suplementacją?

Dyscyplina sportu: podnoszenie ciężarów

Podnoszenie ciężarów obecne było już w programie pierwszych nowożytnych Igrzysk Olimpijskich w Atenach w 1896. Od tego czasu podnoszenie ciężarów rozgrywane było podczas wszystkich igrzysk z wyjątkiem igrzysk w Paryżu (1900), Londynie (1908) i Sztokholmie (1912). Pierwszym nowożytnym mistrzem olimpijskim w podnoszeniu ciężarów w podrzucie jednorącz był Brytyjczyk Launceston Elliot, który uzyskał wynik 71 kg, drugie miejsce zajął Duńczyk Viggo Jensen (57,2 kg) a trzecie Grek Aleksandros Nikolopulos. W podrzucie oburącz triumfował Viggo Jensen (111,5 kg), drugi był Launceston Elliot a trzeci Niemiec Carl Schuhmann.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Podnoszenie_ciężarów


Za dużo odżywek

Odżywki, nie tylko białkowe, maja swoje ograniczenia i nie mogą być stosowane jak nam się żywnie podoba. Dane zawarte na etykiecie odnośnie dawkowania również nie zawsze są dobrym źródłem wiedzy na ten temat. Każda odżywka musi być stosowana według naszego zapotrzebowania i ma to również zastosowanie w przypadku odżywek białkowych.

Przedawkowanie białka w diecie może powodować liczne problemy zdrowotne, a w tym przypadku, więcej nie znaczy lepiej. Skaza białkowa może doprowadzić do uszkodzeń nerek, które są nieodwracalne. Dlatego przed wzięciem jakiejkolwiek odżywki powinniśmy sobie zadać pytanie, czy w ogóle jej potrzebujemy.


Mięso to nie jedyne źródło białka

W codziennej diecie mamy wiele źródeł białka, które bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wiele rzeczy poza tymi typowo mięsnymi zawiera bardzo dużo białka i są chętnie jedzone nie tylko przez sportowców, ale i weganów.

Jednym z wielu produktów tego typu jest fasola i inne rośliny strączkowe, ale nie wszystkie. W fasoli znajdziemy dużo potrzebnego dla naszego organizmu białka, dlatego też fasola jest produktem często występującym w dietach. Do tego można dorzucić jeszcze soczewicę oraz przetwory mleczne i dieta sportowca gotowa. Oczywiście białko to nie jedyna potrzebna człowiekowi rzecz, a zbyt duża ilość w diecie może prowadzić do poważnych problemów z nerkami



© 2019 http://imt.elblag.pl/